Gotowanie jajka na miękko

Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej więcej zalany do trzech czwartych wodą, następnie główny składnik, czyli kilka jajek, najlepiej dwa lub trzy. Sekretem, o jakim ludzie nie mają pojęcia jest to, że należy dodać pół łyżki soli. Sól powoduje wysalanie białka, czyli jeśli nam pęknie skorupka przy wkładaniu jajka do garczka – zawartość nie wyleje się, tylko szybko zetnie się. Na początku należy gotować wodę, aż będzie wrząca. Następnie wkładamy jajka powoli i delikatnie, aby skorupka nie pękła. Na stoperze odliczamy trzy minuty i czekamy bacznie obserwując cały proces. Kiedy czas dobiegnie końca, należy z garczka wylać wrzącą wodę i zalać zimną, z tego powodu, aby białko przy krawędziach jajka się utwardziło. Po tym procesie wyjmujemy nasz produkt do spożycia i umieszczamy w specjalnych podstawkach. Teraz wystarczy zaopatrzyć się w chleb, łyżeczkę, sól i herbatę. Łyżeczką delikatnie stukamy w skorupkę, która pękając jest łatwa do oderwania – robimy to. Następnie posypujemy solą jajko i nabieramy je na łyżeczkę. Gryz chleba i smakujemy naszego wytworu. Całość przepijamy herbatą i tak oto mamy świetny posiłek. Do herbaty polecam odrobinę cytryny. Smacznego!

Comments are closed.

  • Daj się uwieść smakiemDaj się uwieść smakiem
    Smak to podstawa w przypadku wielu kuchni. Na pewno bardzo dobrze dopasowane pozostają różnorodności w związku z tym. Jak najbardziej smak można zmieniać. To nie tylko proste rozgraniczenie pomiędzy słodkim, …
  • Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowiaOstre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia
    Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane …
  • Pomysł na potrawyPomysł na potrawy
    Pomysłem na specjalne potrawy może okazać się propozycja połączenia smaków. Czasami takie miksowanie staje się bardzo korzystne. Wiele osób jak najbardziej eksperymentuje biorąc pod uwagę doskonały smak ziół, a także …