Gotowanie jajka na miękko

Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej więcej zalany do trzech czwartych wodą, następnie główny składnik, czyli kilka jajek, najlepiej dwa lub trzy. Sekretem, o jakim ludzie nie mają pojęcia jest to, że należy dodać pół łyżki soli. Sól powoduje wysalanie białka, czyli jeśli nam pęknie skorupka przy wkładaniu jajka do garczka – zawartość nie wyleje się, tylko szybko zetnie się. Na początku należy gotować wodę, aż będzie wrząca. Następnie wkładamy jajka powoli i delikatnie, aby skorupka nie pękła. Na stoperze odliczamy trzy minuty i czekamy bacznie obserwując cały proces. Kiedy czas dobiegnie końca, należy z garczka wylać wrzącą wodę i zalać zimną, z tego powodu, aby białko przy krawędziach jajka się utwardziło. Po tym procesie wyjmujemy nasz produkt do spożycia i umieszczamy w specjalnych podstawkach. Teraz wystarczy zaopatrzyć się w chleb, łyżeczkę, sól i herbatę. Łyżeczką delikatnie stukamy w skorupkę, która pękając jest łatwa do oderwania – robimy to. Następnie posypujemy solą jajko i nabieramy je na łyżeczkę. Gryz chleba i smakujemy naszego wytworu. Całość przepijamy herbatą i tak oto mamy świetny posiłek. Do herbaty polecam odrobinę cytryny. Smacznego!

Comments are closed.

  • Obiad bez ziemniakówObiad bez ziemniaków
    Czy naprawdę ziemniaki są kluczowym elementem codziennego obiadu? Czy nie można się bez nich obyć? Oczywiście, że można, wystarczy tylko wykorzystać nieco inne propozycje względem smacznego obiadu. Zamiast ziemniaków na …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Dla wielu osób dania bezmięsne to po prostu dania, która można przekąsić, a nie najeść się nimi. Takie zdanie ma bardzo …
  • GazpachoGazpacho
    Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją …