Gotowanie jajka na miękko

Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej więcej zalany do trzech czwartych wodą, następnie główny składnik, czyli kilka jajek, najlepiej dwa lub trzy. Sekretem, o jakim ludzie nie mają pojęcia jest to, że należy dodać pół łyżki soli. Sól powoduje wysalanie białka, czyli jeśli nam pęknie skorupka przy wkładaniu jajka do garczka – zawartość nie wyleje się, tylko szybko zetnie się. Na początku należy gotować wodę, aż będzie wrząca. Następnie wkładamy jajka powoli i delikatnie, aby skorupka nie pękła. Na stoperze odliczamy trzy minuty i czekamy bacznie obserwując cały proces. Kiedy czas dobiegnie końca, należy z garczka wylać wrzącą wodę i zalać zimną, z tego powodu, aby białko przy krawędziach jajka się utwardziło. Po tym procesie wyjmujemy nasz produkt do spożycia i umieszczamy w specjalnych podstawkach. Teraz wystarczy zaopatrzyć się w chleb, łyżeczkę, sól i herbatę. Łyżeczką delikatnie stukamy w skorupkę, która pękając jest łatwa do oderwania – robimy to. Następnie posypujemy solą jajko i nabieramy je na łyżeczkę. Gryz chleba i smakujemy naszego wytworu. Całość przepijamy herbatą i tak oto mamy świetny posiłek. Do herbaty polecam odrobinę cytryny. Smacznego!

Comments are closed.

  • Ciekawe pomysły na zdrowe śniadaniaCiekawe pomysły na zdrowe śniadania
    Nikt z nas nie lubi się źle odżywiać i przez cały dzień nie mieć energii do działania. Większość nas stara się bowiem względem dzisiejszych trendów naprawdę zdrowo żyć i nie …
  • Dobre przekąskiDobre przekąski
    Każdy ma swoje własne przekąski. Jedni kochają zupy w tym zakresie, inni pozostają zaprezentowani jako drobne dania będące jedynie zachętą dla dania głównego. Przekąską może być przede wszystkim drobnostka. Tutaj …
  • Własne przepisy kulinarneWłasne przepisy kulinarne
    Czy tworzenie własnych przepisów kulinarnych jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Na pewno jednak nie stworzymy niczego na początku naszej przygody z gotowaniem. Wręcz przeciwnie. Najpierw należy oswoić się …