Gotowanie jajka na miękko

Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej więcej zalany do trzech czwartych wodą, następnie główny składnik, czyli kilka jajek, najlepiej dwa lub trzy. Sekretem, o jakim ludzie nie mają pojęcia jest to, że należy dodać pół łyżki soli. Sól powoduje wysalanie białka, czyli jeśli nam pęknie skorupka przy wkładaniu jajka do garczka – zawartość nie wyleje się, tylko szybko zetnie się. Na początku należy gotować wodę, aż będzie wrząca. Następnie wkładamy jajka powoli i delikatnie, aby skorupka nie pękła. Na stoperze odliczamy trzy minuty i czekamy bacznie obserwując cały proces. Kiedy czas dobiegnie końca, należy z garczka wylać wrzącą wodę i zalać zimną, z tego powodu, aby białko przy krawędziach jajka się utwardziło. Po tym procesie wyjmujemy nasz produkt do spożycia i umieszczamy w specjalnych podstawkach. Teraz wystarczy zaopatrzyć się w chleb, łyżeczkę, sól i herbatę. Łyżeczką delikatnie stukamy w skorupkę, która pękając jest łatwa do oderwania – robimy to. Następnie posypujemy solą jajko i nabieramy je na łyżeczkę. Gryz chleba i smakujemy naszego wytworu. Całość przepijamy herbatą i tak oto mamy świetny posiłek. Do herbaty polecam odrobinę cytryny. Smacznego!

Comments are closed.

  • Lampy do ogroduLampy do ogrodu
    Lampy do ogrodu. Ładnie i oryginalnie zaprojektowany ogród to marzenie wielu z nas. Powstają specjalne firmy oferujące urządzenie ogrodu, niemniej jednak przy pewnym nakładzie pracy i odrobinie dobrej woli można …
  • Skąd można czerpać przepisy kulinarne?Skąd można czerpać przepisy kulinarne?
    Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, …
  • Kuchnie świata – czym się od siebie różniąKuchnie świata – czym się od siebie różnią
    Kultury ludzi z różnych stron świata zawsze bardzo różnią się od siebie nawzajem – do tego nie trzeba chyba przekonywać absolutnie nikogo. Nie inaczej jest także w temacie kulinariów i …