Gotowanie jajka na miękko

Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej więcej zalany do trzech czwartych wodą, następnie główny składnik, czyli kilka jajek, najlepiej dwa lub trzy. Sekretem, o jakim ludzie nie mają pojęcia jest to, że należy dodać pół łyżki soli. Sól powoduje wysalanie białka, czyli jeśli nam pęknie skorupka przy wkładaniu jajka do garczka – zawartość nie wyleje się, tylko szybko zetnie się. Na początku należy gotować wodę, aż będzie wrząca. Następnie wkładamy jajka powoli i delikatnie, aby skorupka nie pękła. Na stoperze odliczamy trzy minuty i czekamy bacznie obserwując cały proces. Kiedy czas dobiegnie końca, należy z garczka wylać wrzącą wodę i zalać zimną, z tego powodu, aby białko przy krawędziach jajka się utwardziło. Po tym procesie wyjmujemy nasz produkt do spożycia i umieszczamy w specjalnych podstawkach. Teraz wystarczy zaopatrzyć się w chleb, łyżeczkę, sól i herbatę. Łyżeczką delikatnie stukamy w skorupkę, która pękając jest łatwa do oderwania – robimy to. Następnie posypujemy solą jajko i nabieramy je na łyżeczkę. Gryz chleba i smakujemy naszego wytworu. Całość przepijamy herbatą i tak oto mamy świetny posiłek. Do herbaty polecam odrobinę cytryny. Smacznego!

Comments are closed.

  • Pierwsze doświadczenia w kuchniPierwsze doświadczenia w kuchni
    Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech …
  • Magia świątecznaMagia świąteczna
    Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz …
  • Oliwki sklep internetowyOliwki sklep internetowy
    Oliwki przez Internet. Zakupy często robimy bez zastanowienia, wrzucając produkty na szybko do koszyka sklepowego. Tymczasem znacząco mogą się one od siebie różnić, dlatego warto lepiej przyjrzeć się składom. Dla …