Gazpacho

Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją na zimno – nie wymaga ona bowiem obróbki termicznej. Czasami nawet celowo dodaje się do niej kostki lodu, kiedy nie ma czasu na jej schłodzenie. Klasyczna odmiana tej zupy, zwana andaluzyjską składa się z dojrzałych i miękkich pomidorów, do których dodaje się ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. Istnieje również wiele innych odmian gazpacho, z których bez wątpienia najpopularniejsze to salmorejo cordobes, porra antequerana, gazpacho to stado oraz ajo blanco. Pierwsza odmiana pochodzi z Cordoby i prócz świeżych pomidorów zawiera również szynkę i jajka, a nie zawiera wody. Gazpacho Tostado jest podawane na ciepło i zawiera prócz podstawowych składników również sok z pomarańczy lub dodatek świeżych owoców. Ostatnia odmiana pochodzi ze wschodniej Andaluzji. Nie zawiera ona pomidorów, składa się m.in. z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.

Comments are closed.

  • Czysta i higieniczna kuchniaCzysta i higieniczna kuchnia
    Jak wiadomo w kuchni przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że z pewnością chcemy, żeby kuchnia była przede wszystkim pomieszczeniem bardzo higienicznym. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że …
  • Sala na wesele opoleSala na wesele opole
    Sala na wesele Opole. Nadszedł ten wzruszający dzień. Oświadczyłeś się lub przyjęłaś oświadczyny i od dziś razem planujecie swoją przyszłość. Zanim jednak będziecie mogli powiedzieć o sobie, że jesteście małżeństwem, …
  • Włoskie posiłkiWłoskie posiłki
    Każdy z nas jadł kiedyś włoskie jedzenie. Spaghetti, pizza, kto z nas ich nie lubi? Jeśli już znajdą się takie osoby to nielicznie. Kuchnie włoska cieszy specyficznym smakiem. Najczęściej są …