Gazpacho

Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją na zimno – nie wymaga ona bowiem obróbki termicznej. Czasami nawet celowo dodaje się do niej kostki lodu, kiedy nie ma czasu na jej schłodzenie. Klasyczna odmiana tej zupy, zwana andaluzyjską składa się z dojrzałych i miękkich pomidorów, do których dodaje się ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. Istnieje również wiele innych odmian gazpacho, z których bez wątpienia najpopularniejsze to salmorejo cordobes, porra antequerana, gazpacho to stado oraz ajo blanco. Pierwsza odmiana pochodzi z Cordoby i prócz świeżych pomidorów zawiera również szynkę i jajka, a nie zawiera wody. Gazpacho Tostado jest podawane na ciepło i zawiera prócz podstawowych składników również sok z pomarańczy lub dodatek świeżych owoców. Ostatnia odmiana pochodzi ze wschodniej Andaluzji. Nie zawiera ona pomidorów, składa się m.in. z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.

Comments are closed.

  • Internet – największa książka kucharskaInternet – największa książka kucharska
    Jeszcze kilkadziesiąt lat temu najlepszą książkę kucharską stanowiły nasze babcie, które uczyły młodsze pokolenia gotowania, przyrządzania posiłków, przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie poszczególne przepisy, czasami udało się coś unowocześnić, …
  • Kuchnia wegetariańskaKuchnia wegetariańska
    Miłośnicy zwierząt uważają, że zwierzęta są naszymi młodszymi braćmi, są bezbronne i czują tak samo jak ludzie. Dlatego nie wolno ich krzywdzić, a tym bardziej jeść. Są przeciwni zabijaniu zwierząt, …
  • Własne inspiracje kulinarneWłasne inspiracje kulinarne
    Kulinaria są dla nas niebywale ciekawe, pod warunkiem, iż jesteśmy się w stanie nimi zainteresować. Wiadomo, iż codziennie trzeba się starać, aby móc planować swoją przyszłość, jak i aby pracować …