Gazpacho

Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją na zimno – nie wymaga ona bowiem obróbki termicznej. Czasami nawet celowo dodaje się do niej kostki lodu, kiedy nie ma czasu na jej schłodzenie. Klasyczna odmiana tej zupy, zwana andaluzyjską składa się z dojrzałych i miękkich pomidorów, do których dodaje się ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. Istnieje również wiele innych odmian gazpacho, z których bez wątpienia najpopularniejsze to salmorejo cordobes, porra antequerana, gazpacho to stado oraz ajo blanco. Pierwsza odmiana pochodzi z Cordoby i prócz świeżych pomidorów zawiera również szynkę i jajka, a nie zawiera wody. Gazpacho Tostado jest podawane na ciepło i zawiera prócz podstawowych składników również sok z pomarańczy lub dodatek świeżych owoców. Ostatnia odmiana pochodzi ze wschodniej Andaluzji. Nie zawiera ona pomidorów, składa się m.in. z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.

Comments are closed.

  • Placki ziemniaczane na kilka sposobówPlacki ziemniaczane na kilka sposobów
    Bardzo wiele osób kocha przede wszystkim placki ziemniaczane. Są one pieczone w wielu domach. Przygotowanie ich nie jest trudne i poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący kucharz. Najcięższym elementem …
  • Gotowanie w kuchenceGotowanie w kuchence
    Coraz więcej osób stara się o to, aby kuchnia mogła się stać ich małym królestwem. Uważają owo miejsce jako doskonałe do tego, aby móc dobrze odpocząć i się zrelaksować. W …
  • Smak domowego obiaduSmak domowego obiadu
    W dzisiejszych czasach mówi się przede wszystkim o tym, że zabiegani ludzie mają coraz mniej czasu jeżeli chodzi o zdrowe jedzenie i poprzez to zaczynają w coraz większej mierze gustować …