Gazpacho

Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją na zimno – nie wymaga ona bowiem obróbki termicznej. Czasami nawet celowo dodaje się do niej kostki lodu, kiedy nie ma czasu na jej schłodzenie. Klasyczna odmiana tej zupy, zwana andaluzyjską składa się z dojrzałych i miękkich pomidorów, do których dodaje się ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. Istnieje również wiele innych odmian gazpacho, z których bez wątpienia najpopularniejsze to salmorejo cordobes, porra antequerana, gazpacho to stado oraz ajo blanco. Pierwsza odmiana pochodzi z Cordoby i prócz świeżych pomidorów zawiera również szynkę i jajka, a nie zawiera wody. Gazpacho Tostado jest podawane na ciepło i zawiera prócz podstawowych składników również sok z pomarańczy lub dodatek świeżych owoców. Ostatnia odmiana pochodzi ze wschodniej Andaluzji. Nie zawiera ona pomidorów, składa się m.in. z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.

Comments are closed.

  • Kosztowanie różnych dańKosztowanie różnych dań
    Im bardziej mamy różne dania, tym dla nas oczywiście wygodniej. Są one smaczne i gwarantują nam pełen dostęp do tego, aby móc się nauczyć wykorzystywania podstawowych dla siebie czynników. Są …
  • Smaczne gotowanieSmaczne gotowanie
    Wielu z nas stara się o to, aby znaleźć w swoim bardzo zabieganym życiu chociażby chwilę wolnego czasu na przyjemności takie jak gotowanie, które pozwolą nam naprawdę bardzo dobrze się …
  • Smaki różnych drogich potrawSmaki różnych drogich potraw
    Ludzie są takim dziwnym tworem, że lubują się w wydawaniu pieniędzy na drogie rzeczy, które są im zupełnie niepotrzebne. Ta zasada tyczy się również tematu jedzenia, co stanowi niesamowity paradoks. …