Gazpacho

Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją na zimno – nie wymaga ona bowiem obróbki termicznej. Czasami nawet celowo dodaje się do niej kostki lodu, kiedy nie ma czasu na jej schłodzenie. Klasyczna odmiana tej zupy, zwana andaluzyjską składa się z dojrzałych i miękkich pomidorów, do których dodaje się ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. Istnieje również wiele innych odmian gazpacho, z których bez wątpienia najpopularniejsze to salmorejo cordobes, porra antequerana, gazpacho to stado oraz ajo blanco. Pierwsza odmiana pochodzi z Cordoby i prócz świeżych pomidorów zawiera również szynkę i jajka, a nie zawiera wody. Gazpacho Tostado jest podawane na ciepło i zawiera prócz podstawowych składników również sok z pomarańczy lub dodatek świeżych owoców. Ostatnia odmiana pochodzi ze wschodniej Andaluzji. Nie zawiera ona pomidorów, składa się m.in. z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.

Comments are closed.

  • Tanie dania na ostroTanie dania na ostro
    Dzisiejsze czasy naprawdę nie są dla nas tak bardzo przyjazne jeżeli chodzi o finanse. Coraz więcej osób stara się obecnie o to, aby móc w jak największy z możliwych sposobów …
  • Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu
    Maszynka do makaronu. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na produkty które jemy. Szukamy w sklepach ekologicznych artykułów, czytamy etykiety i staramy unikać się chemicznych dodatków. Nastała również moda …
  • Kuchnie egzotyczneKuchnie egzotyczne
    Człowiekowi nie może przejść przez myśl, aby zjeść surowe mięso lub żywe zwierzęta. W krajach klasyfikowanych jako egzotyczne możemy spożyć jedzenie, o którym nawet nam się nie śniło. Przykładem mogą …