Doskonałe potrawy świąteczne

Święta to czas, kiedy wszystko staje się wyjątkowe. Nie tylko potrawy są smaczne i aromatyczne, ale także magia tych świat rozbrzmiewa się doskonałym zapachem świerku w atmosferze. Na pewno bliższe są każdemu wspaniałe świąteczne potrawy, jakie zwykle podaje się podczas bożonarodzeniowych świąt. Przede wszystkim potrawą świąteczna jako pierwszą podawaną jest barszcz czerwony z uszkami. W niektórych domach jada się zupę grzybową. Następnie bardzo charakterystyczny jest karp smażony. Jako kolejne dania podaje się przede wszystkim takie potrawy jak pierogi z kapusta i grzybami, doskonały w smaku groch z kapustą, potrawy rybne a w nich: śledzie w occie, śledzie w oleju, ryba po grecku, sałatka z łososiem. Różnego rodzaju inne sałatki doskonale oddają charakter też innych potraw świątecznych. W każdym razie potraw na stole wigilijnym powinno znaleźć się dwanaście, jako symbolika chrześcijaństwa. Nie powinno zabraknąć także skromnego, ale jakże ważnego opłatka, na znak świętowania tego corocznego święta.

Comments are closed.

  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązkuPraca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …
  • Charakterystyka oraz rodzaje burgerówCharakterystyka oraz rodzaje burgerów
    Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada …
  • Kuchnia prosto z ChinKuchnia prosto z Chin
    Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska …