Charakterystyka oraz rodzaje burgerów

Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada się do pszennej, lekko podpieczonej bułki. To dopiero baza, bowiem dodaje się jeszcze różne sosy takie jak ketchup, musztarda bądź majonez. Ważny jest też dodatek warzywny. Najczęściej jest to sałata, ogórek świeży bądź kiszony i pomidor. Hamburger to nie jedyny rodzaj burgerów. Co raz częściej dodatkiem jest ser w plastrach i wtedy mamy do czynienia z cheeseburgerem. Cheese po angielsku to ser. Ostatnim trendem jest mięso z kurczaka, którym co raz częściej zastępuje się inne rodzaje mięs. Jeśli opiekanego kurczaka dodamy do bułki, wzbogacimy to jeszcze o sosy i warzywa to mamy chickenburgera, od angielskiego chicken co znaczy kurczak. Natomiast gdy głównym składnikiem jest ryba to jemy wtedy fishburgera, bo fish po angielsku to ryba. Okazuje się zatem, że w barach szybkiej obsługi mamy do wyboru różne rodzaje burgerów.

Comments are closed.

  • Lampy ogrodowe ledLampy ogrodowe led
    Ogród jak z bajki. Posiadanie ogrodu jest niewątpliwie największa zaletą domów wolnostojących. Potencjał, jaki ma nawet najmniejszy skrawek zieleni za domem, jest ogromny. Często widzimy na stronach magazynów ogrodniczych ogrody …
  • Nowoczesne kuchnieNowoczesne kuchnie
    Jeśli lubimy gotować powinniśmy pomyśleć o zbudowaniu odpowiedniej kuchni, czyli takiej jaka jest funkcjonalna oraz ergonomiczna. W takiej kuchni znacznie przyjemniej będzie nam spędzać wolny czas oraz gotować potrawy. Dobrym …
  • Czosnek w kuchniCzosnek w kuchni
    W okresie jesiennym i zimowym wiele osób posiada naprawdę bardzo duże problemy względem swojego samopoczucia. Naprawdę bardzo trudno jest bowiem zabezpieczyć się przed rzeczami takimi jak chociażby grypa, która jest …