Charakterystyka oraz rodzaje burgerów

Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada się do pszennej, lekko podpieczonej bułki. To dopiero baza, bowiem dodaje się jeszcze różne sosy takie jak ketchup, musztarda bądź majonez. Ważny jest też dodatek warzywny. Najczęściej jest to sałata, ogórek świeży bądź kiszony i pomidor. Hamburger to nie jedyny rodzaj burgerów. Co raz częściej dodatkiem jest ser w plastrach i wtedy mamy do czynienia z cheeseburgerem. Cheese po angielsku to ser. Ostatnim trendem jest mięso z kurczaka, którym co raz częściej zastępuje się inne rodzaje mięs. Jeśli opiekanego kurczaka dodamy do bułki, wzbogacimy to jeszcze o sosy i warzywa to mamy chickenburgera, od angielskiego chicken co znaczy kurczak. Natomiast gdy głównym składnikiem jest ryba to jemy wtedy fishburgera, bo fish po angielsku to ryba. Okazuje się zatem, że w barach szybkiej obsługi mamy do wyboru różne rodzaje burgerów.

Comments are closed.

  • Kurs dietetyka lublinKurs dietetyka lublin
    Kurs dietetyka Lublin. W dzisiejszych czasach przypominamy sobie o tym, jak ogromną wartością jest nasze zdrowie. Nic dziwnego, że coraz więcej osób zaczyna interesować się aktywnymi formami wypoczynku, sportem oraz …
  • Czysta i higieniczna kuchniaCzysta i higieniczna kuchnia
    Jak wiadomo w kuchni przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że z pewnością chcemy, żeby kuchnia była przede wszystkim pomieszczeniem bardzo higienicznym. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że …
  • Zmiana sprzedawcy energiiZmiana sprzedawcy energii
    Zmiana sprzedawcy energii. Tak jak i w wielu innych branżach, tak i w energetyce konsumenci, czyli użytkownicy energii elektrycznej, mają obecnie możliwość zmiany dostawcy. Jest to możliwe od kilku lat …