Charakterystyka oraz rodzaje burgerów

Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada się do pszennej, lekko podpieczonej bułki. To dopiero baza, bowiem dodaje się jeszcze różne sosy takie jak ketchup, musztarda bądź majonez. Ważny jest też dodatek warzywny. Najczęściej jest to sałata, ogórek świeży bądź kiszony i pomidor. Hamburger to nie jedyny rodzaj burgerów. Co raz częściej dodatkiem jest ser w plastrach i wtedy mamy do czynienia z cheeseburgerem. Cheese po angielsku to ser. Ostatnim trendem jest mięso z kurczaka, którym co raz częściej zastępuje się inne rodzaje mięs. Jeśli opiekanego kurczaka dodamy do bułki, wzbogacimy to jeszcze o sosy i warzywa to mamy chickenburgera, od angielskiego chicken co znaczy kurczak. Natomiast gdy głównym składnikiem jest ryba to jemy wtedy fishburgera, bo fish po angielsku to ryba. Okazuje się zatem, że w barach szybkiej obsługi mamy do wyboru różne rodzaje burgerów.

Comments are closed.

  • Fototapeta do kuchniFototapeta do kuchni
    Fototapeta do kuchni. Jesteś w trakcie tworzenia twojego wymarzonego mieszkania, a może planujesz remont, dzięki któremu twój dom odzyska prawdziwego ducha? Jeśli marzysz o niesamowitych wnętrzach, musisz myśleć nie tylko …
  • Przepisy w InterneciePrzepisy w Internecie
    Nie każdy człowiek jest w stanie gotować bez żadnego przepisu. Wręcz przeciwnie, coraz więcej osób potrzebuje swojego rodzaju wskazówek i pomocy, gdyż samodzielnie osoby te nie są w stanie ugotować …
  • Zróżnicowane posiłkiZróżnicowane posiłki
    Chyba każdy z nas miał taki czas, kiedy to ciągle narzekał na to, że nie ma pomysłu na to, co zjeść, co zrobić na obiad. W efekcie najczęściej jest tak, …