Charakterystyka oraz rodzaje burgerów

Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada się do pszennej, lekko podpieczonej bułki. To dopiero baza, bowiem dodaje się jeszcze różne sosy takie jak ketchup, musztarda bądź majonez. Ważny jest też dodatek warzywny. Najczęściej jest to sałata, ogórek świeży bądź kiszony i pomidor. Hamburger to nie jedyny rodzaj burgerów. Co raz częściej dodatkiem jest ser w plastrach i wtedy mamy do czynienia z cheeseburgerem. Cheese po angielsku to ser. Ostatnim trendem jest mięso z kurczaka, którym co raz częściej zastępuje się inne rodzaje mięs. Jeśli opiekanego kurczaka dodamy do bułki, wzbogacimy to jeszcze o sosy i warzywa to mamy chickenburgera, od angielskiego chicken co znaczy kurczak. Natomiast gdy głównym składnikiem jest ryba to jemy wtedy fishburgera, bo fish po angielsku to ryba. Okazuje się zatem, że w barach szybkiej obsługi mamy do wyboru różne rodzaje burgerów.

Comments are closed.

  • Świąteczne potrawyŚwiąteczne potrawy
    Świąteczne potrawy na pewno będą bardzo dobrze wspominane przez cały rok już po świętach. Zawsze możemy cieszyć się, że na stole jest bardzo dużo, smacznych potraw, których jedzenie sprawia ogromna …
  • Internet – największa książka kucharskaInternet – największa książka kucharska
    Jeszcze kilkadziesiąt lat temu najlepszą książkę kucharską stanowiły nasze babcie, które uczyły młodsze pokolenia gotowania, przyrządzania posiłków, przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie poszczególne przepisy, czasami udało się coś unowocześnić, …
  • GazpachoGazpacho
    Gazpacho to jedna z najbardziej popularnych zup na świecie. Pochodzi ona z Andaluzji, która jest regionem leżącym na południu Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tej zupy jest to, że podaje się ją …